Matti Hannus 207 Matti Hannus
Kuntavaaliehdokas
Lohja, Kokoomus
Kokoomus
Vaalilupaukset:
Perehdyn päätettäviin asioihin.
Otan huomioon erilaiset ja myös vastakkaiset näkemykset.
Pyrin yhteistyöhön ja kompromisseihin eri tahojen kanssa.
Katso myös:
Ehdokasesittely
YLE vaalikone
Länsi-Uusimaa vaalikone
Helsingin Sanomat vaalikone
Päivitetty 1.4.2017
 
Lohjan Kokoomus-ehdokkaatValtuutettuna haluaisin edistää:
Vastuullista taloutta;
Uusien asukkaiden saamista Lohjalle;
Teknologia-yritysten sijoittumista Lohjalle sekä työmatkayhteyksiä Etelä-Espoon kautta pääkaupunkiseudulle ja siellä työskentelevien lohjalaisten etätyömahdollisuuksia Lohjalla;
Lohjan kaupunkikuvan ja viihtyisyyden kohentamista;
Rakennuskannan terveellisyyttä, energiatehokkuutta ja ylläpitämistä muuttuviin tarpeisiin esim. neuvomalla taloyhtiöitä hissien lisäämiseksi vanhoihin kerrostaloihin;
Tasokasta koulutusta.
Alla on näihin tavotteisiin liittyvia taustatietoja.
Lohjan kaupunkikuva:
Lohjan keskusta on negatiivisessa kierteessä. Asukkaiden ja vieraiden asiointi siirtyy enenevässä määrin keskustan ulkopuolelle. Kaupungin keskustan ilme on taantunut 1970-luvulle. Tarvitsemme parempaa arkkitehtuuria, lisää palveluja pysäköintipaikkoineen ja asuntoja keskustaan!

Kuva: Patsaat E18-reitin varrella heijastavat kaupunkien mielialaa. Lohjan Surkimus-patsas puhuu omaa masentavaa kieltään.

Kuvat: Lohjaa turistin silmin: torin ympäristö ja Aurlahti
Väestökehitys:
Lähivuosina Lohjan työikäisen väestön (24-65 v.) sekä lasten määrän ennakoidaan vähentyvän. Yli 75-vuotiaiden määrä lisääntyy voimakkaasti - noin 250 henkeä vuodessa. Eniten huolenpitoa vaativien yli 85-vuotiaiden osuus lisääntyy noin 50 henkeä vuodessa. Edessä on haasteita vanhusten hoidossa ja rakennusten asuttavuuden parantamisessa. Taloyhtiöitä tulisi neuvoa hissien rakentamisesta vanhoihin kerrostaloihin ja siihen saatavista avustuksista. Lohjalle on saatava lisää työikäisiä perheitä!

Kaavio: Lohjan ennakoitu väestökehitys.
Lähteet: (1) Talousarvio 2017 ja Taloussuunnitelma 2018-2019, Lohjan kaupunki. (2) Väestötietojärjestelmä, Väestörekisterikeskus, 3/2016
Kuntavero:
Palvelujen rahoittamiseksi on välttämätöntä saada Lohjalle uusia työikäisiä asukkaita. Muuttajien houkuttelemiseksi veroäyri on pidettävä kilpailukykyisenä.
Kaavio: Lohjan ja lähialueen kuntien veroäyri.
Lähde: Kunnallisvero kartalla, Veronmaksajat.
Kunnan vetovoima:
313 kuntaa käsittävässä vertailussa otettiin huomioon lukuisia tekijöitä. Helsingistä on työntöä, joka ilmenee lähimpien kuntien vetovoimana. Lohja on ainoa Helsingin lähikunta joka ei ole vielä hyötynyt läheisestä sijainnistaan. Keinoja siihen ovat esim. työmatkayhteyksien ja etätyömahdollisuuksien parantaminen yhteistyössä pääkaupunkiseudun työnantajien kanssa.
Kaavio: Lohjan ja lähialueen kuntien sijoitus vetovoimavertailussa verrattuna etäisyyteen Helsingistä.
Lähde: Kuntien vetovoima listattiin – katso miten omasi sijoittuu, YLE uutiset 3.6.2016.
Lukiot:
Kaupunkiin muuttoa harkitseville perheille koulujen taso on keskeinen kriteeri. Lukioiden vertailu vuoden 2016 yo-kirjoitusten perusteella antaa ajattelemisen aihetta:
• Meidän lohjalaisten on syytä olla erityisen ylpeitä Virkkalan ruotsinkielisestä lukiosta (Virkby Gymnasiumista "VG"), joka sijoittuu koko maan tasolla lukioiden kärkijoukkoon ja on Länsi-Uudenmaan menestyksellisin lukio!
• Nummi-Pusulan lakkautettu lukio ("NP") sijouttui Suomen lukioiden keskikastiin.
• Lohjan Yhteislyseon lukio ("LY"), jossa suurin osa alueen lukiolaisista opiskelee, sijoittuu koko valtakunnan lukioiden heikoimpaan ryhmään ja on koko Länsi-Uudenmaan toiseksi heikoin. Lohjan Lukion tasoa on nostettava - annetaan opetusalan ammattilaisille tarvittava tuki tähän pääsemiseksi!

Kuva: Lohjan lukioiden sijoittuminen valtakunnallisessa vertailussa.
Lähteet: (1) YLE Uutiset 30.5.2016, (2) MTV 30.5.2016, (3) Iltalehti 25.11.2016, (4) HS 30.5.2016, (5) YLE Nyheter 30.11.2016, (6) Ykkös-Lohja 14.12.2015.
Ammattikoulutus:
Lohjan Luksiassa opetetaan lähihoitajaopiskelijoille jonglööritemppuja. Tässä voisi olla potentiaalia kustannussäästöille!
Lähde: Sirkustaide tulee Luksiaan, Länsi-Uusimaa 28.2.2017
Vaalikielen lyhyt oppimäärä:
• Ilmainen = omat kulut muiden maksettavaksi.
• Maksujen alennus = verojen korotus.
Matti Hannus 207 Henkilökuvaus - Matti Hannus:

Ammatti:
• Johtava tutkija (VTT)
• Vieraileva professori (Loughborough yliopisto, Englanti);
• Osa-aikaisesti eläkkeellä.
• Työtäni on tutkimus ja tuotekehitys yhteistyössä suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa; keskeisiä kehittämiskohteita ovat rakennusten ja kaupunkien energiatehokkuus mm tietotekniikkaaa hyödyntäen.

Harrastukset:
• Historia, puutarhanhoito, nikkarointi, puiden hakkuu, lenkkeily, matkailu, lintujen tarkkailu, valokuvaus, kansainväliset uutiset, yhdistystoiminta, tietotekniikka, laitesukellus.
• Yhdistystoiminta hallitusjäsenenä: 3 Lohjan alueella toimivaa tiehoitokuntaa, järviensuojeluyhdistys, taloyhtiö, Suomen CAD/CAM-yhdistys ry (tietokoneavusteinen suunnittelu ja valmistus).

Perhe: Vaimo, 4 aikuista lasta, 2 lapsenlasta.

Missä päin Lohjaa asun:
• Omakotitalo Lohjan Gruotilassa.
• Mummonmökki Nummi-Pusulan Kaukelassa.
• Kesäpaikka Karjalohjan Karkalissa.

Minulle tärkeitä asioita: jatkuva oppiminen, sivistys, kansainvälisyys sekä luonnonläheinen ja viihtyisä ympäristö.